Forum www.japonka.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Przepisy na japońskie jedzenie :D

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.japonka.fora.pl Strona Główna -> ~ potrawy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tsuzuki
Administrator



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tokyo

PostWysłany: Sob 22:12, 02 Lut 2008    Temat postu: Przepisy na japońskie jedzenie :D

jezlei ma ktoś z was jakis dobry przepis to niech sie podzieli z innymi ;] Może ktoś spróbuje ugotować Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xShameTx




Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 11:39, 03 Lut 2008    Temat postu:

Deser Awayuki =)) Sama próbowałam xD PYYYCHA Smile

Potrzebujesz:
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.
4 łyżki żelatyny,
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej,
4 łyżki soku z cytryny,
2 filiżanki wody,
3 filiżanki cukru,
4 białka,

Wykonanie:
Rozpuścić żelatynę w wodzie, kiedy spęcznieje dodać cukier, wstawić na mały ogień, rozpuścić mieszając, schłodzić do temperatury pokojowej. Truskawki oczyścić, umyć, podsuszyć na ściereczce. Ubić pianę na sztywno. Wlewając schłodzoną żelatynę ubijać dalej. Ubijąc dodać sok i skórkę z cytryny. Gęstniejącą masę wyłożyć do prostokątnego naczynia o równym dnie, lekko naoliwionego, wyrównać powierzchnię masy. W masę powciskać równo truskawki czubkami na dół (zostawić kilka do przybrania) i wstawić do lodówki na ok. 5 - 6 godz. (do stężenia). Po stężeniu przewrócić do góry nogami i wyjąć z formy, pokroić na kwadraty wielkości jednej porcji (przeciętne ciastko) tak, aby cięcie szło przez połowę truskawki. Nakładać porcje na talerzyki, każdą przybrać dwoma ćwiartkami truskawki ułożonymi na skos. Podawać jako deser do herbaty lub kawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mizumi
Administrator



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kyoto

PostWysłany: Nie 14:58, 03 Lut 2008    Temat postu:

Japońskie sushi

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
cukier - 1 łyżka
czerwona papryka - 1/2 szt
ocet ryżowy - 4 łyżki
peklowany losoś - 2 szt
ryż - 25 dag
sos sojowy - 100 ml
sól - 1 łyżka
wodorosty Nori - 5-7 płatków

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować tak, by był kleisty, zagotować ocet z cukrem i solą, wlać do ryżu, odstawić do wystygnięcia. Paprykę pokroić w kostkę, łososia w paseczki. Rozłożyć płatki Nori, posmarować ryżem, ułożyć na nim łososia i paprykę, zwinąć w roladki. Podawać z sosem sojowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mizumi
Administrator



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kyoto

PostWysłany: Nie 15:00, 03 Lut 2008    Temat postu:

Kilka potraw na szybko xD

Zupa miso z kartoflami
2 duże ziemniaki, duża cebula, 6 dag miso, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu)
Ziemniaki obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połowy i na-kroimy na plasterki. Tak samo kroimy cebulę Do garnka wlewamy dashi-jiru, wkładamy ziemniaki i gotujemy je do miękkości Potem wkładamy cebulę i gotujemy jeszcze 2 min. Dodajemy miso, lekko mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Zupa na skrzydełkach kurczaka
40 dag skrzydełek kurczaka, 5 dag marchwi, 10 dag białej rzodkwi, 10 dag ziemniaków lub dyni, 4 świeże grzyby, por, 6 dag miso, mielona ostra papryka, 4 szklanki wody
Skrzydełka dzielimy na czterocentymetrowe kawałki. Ziemniaki, marchew i rzodkiew przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w półpierścienie. Grzyby też przecinamy wzdłuż na pół. Por kroimy na centymetrowe plasterki. W garnku z wrzącą wodą gotujemy skrzydełka na małym ogniu przez 10 min. Dodajemy marchew, rzodkiew, ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy miso mieloną papryką, lekko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy por.

Zupa zakrapiana jajkiem
3 jaja, natka pietruszki lub strąki obgotowanej fasolki szparagowej, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu), łyżeczka sosu sojowego, łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka wody, sól
Jaja dokładnie mieszamy w miseczce widelcem. Natkę pietruszki (strąki obgotowanej fasolki szparagowej) siekamy. Dashi-jiru zagotowujemy, przyprawiamy sosem sojowym i solą, znów doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną wodą. Następnie do zupy bardzo powoli wlewamy rozbite jaja, cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie zawrze, wsypujemy natkę pietruszki.

Zupa z karpia
50 dag karpia, korzeń łopianu, (młodego, jeszcze przed kwitnieniem), szczypiorek, 50 ml sake (lub wódki), łyżeczka sosu sojowego, 8 dag miso, 5 szklanek wody
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Korzeń łopianu oskrobujemy ze skóry i tniemy ukośnie na cienkie, wąskie wiórki. Szczypiorek siekamy. Do garnka wkładamy dzwonka karpia, wlewamy sake i wodę, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy sos sojowy i łopian, gotujemy przez 7 min, a następnie przyprawiamy miso. Gotujemy razem jeszcze 15 min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy szczypiorek.

Zupa z tofu
8 dużych krewetek, 15 dag tofu, 800 ml dashi-jiru (lub bulionu), łyżeczka sosu sojowego, natka pietruszki, skórka cytryny, sól
Oczyszczone z łusek i „żył" krewetki (ogony pozostają) parzymy wrzątkiem. Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Do garnka wlewamy dashi-jiru, dodajemy sól i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy tofu i krewetki, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę rozlewamy do miseczek, wsypujemy kawałki skórki cytryny i natkę pietruszki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mizumi
Administrator



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kyoto

PostWysłany: Nie 15:53, 03 Lut 2008    Temat postu:

Kurczak smazony w glebokim oleju czyli Tori no kara-age ;D

SKLADNIKI:
piersi kurczaka (mniej wiecej 1 na osobe)

Na marynate:
3 lyzki stolowe sosu sojowego
30 g korzenia imbiru, obranego i startego
2 duze zabki czosnku, obrane i starte
sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Na panierke:
2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej
2 lyzki stolowe zwyklej maki
olej do glebokiego smazenia
2 plasterki cytryny, do przybrania

-----------------------------------------------------

1. Zrob marynate, mieszajac sos sojowy, imbir, czosnek, sol i pieprz

2. Pokroj piersi kurczaka w niewielkie kawalki i wloz na 30 minut do marynaty, pilnujac by wszystkie kawalki byly w niej zanurzone

3. Wymieszaj make ziemniaczana i zwykla w plaskim naczyniu. Kazdy kawalek kurczaka obtocz dokladnie w mace (brzmi znajomo? )

4. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaz w nim kawalki kurczaka przez 4-5 minut, az beda zlocisto-brazowe. Wyloz na kawalek bibuly, zeby osaczyc z oleju (ale nie wyciskaj!), potem przeloz na talerze i ozdob plasterkami cytryny.

Mozna podawac z ryzem i salatka, albo jako samodzielne danie, z kilkoma rodzajami sosow


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tsuzuki
Administrator



Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tokyo

PostWysłany: Nie 20:24, 03 Lut 2008    Temat postu:

po pierwsze... nie powinno sie pisać po swoim poscie następnego swojego postu Razz trzeba poczekać az ktoś odpisze Razz A po drugie tesh mam przepis:
Ciasto miodowe kasutera

Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 8 dag miodu
- 8 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijanie, gdy masa zrobi się biała i puszysta i nie będzie w niej kryształków cukru. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej maką. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jakiś czas, aby ciasto ostygło. Posyp cukrem pudrem, a potem pokrój na kwadraciki.

PS-pyszne ciasto Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.japonka.fora.pl Strona Główna -> ~ potrawy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin